Sunday, January 1, 2012

Meta tagovi

Što su to meta tagovi?

Kako ih koristiti?


Na ova pitanja odgovor ćete naći u ovom tutorijalu. Meta tagovi su informacije koje umećemo unutar head taga. Ove informacije se ne prikazuju korisniku nego služe za neke posebne namjene koje nisu važne korisniku. Na primjer, jedni meta tagovi govore pregledniku koji će skup znakova koristiti, a drugi sadržavaju ključne riječi koje opisuju web stranicu. Neki meta tagovi također mogu spriječiti crawlers web pretraživače da indexiraju neke stranice itd.




<head>

<title>O svemu</title>
<meta name="description" content="Naucite jednostavno HTML,
PHP, JavaScript, CSS kroz nase tutoriale.">
<meta name="keywords" content="HTML, PHP, tutorial, CSS, Java Script">
<meta name="robots" content="noindex">

</head>




Tag title nije meta tag u pravom smislu, ali ćemo ga pogledati u ovom primjeru. Tekst koji se nalazi između njega će biti prikazan u traci naslova vašeg web preglednika. Koriste ga i web pretraživači za rangiranje te stranice. Mnogi web pretraživači koriste ovaj naslov pri izlistavanju vaše stranice. Ovaj tag se također koristi kao predefinirano ime kada stavljate stranicu u Favorites.

Meta tag description koristi se da web crawlers pobliže objasni svrhu naše stranice. Rečenice koje to opisuju stavljaju se u atribut content. Obično cijeli atribut content se ograničava od 200 do 250 znakova. Moguće je da se znakovi nakon toga broja ne indeksiraju.

Meta tag keywords daje još teksta web crawlers koji se koristi pri rangiranju i pretraživanju naših stranica od strane web pretraživača.


Pripazite jednu stvar!


Ako imate stranicu sa Freeware programima onda se "isplati" staviti Freeware kao ključnu riječ unutar keywords taga. To će reći pretraživaču da vaša stranica stvarno ima sadržaj vezan uz Freeware programe. Ako stavite Freeware kao ključnu riječ i više je nigdje ne spomenete onda je moguće da će pretraživač jednostavno zanemariti tu riječ kao ključnu za vašu stranicu. Ovo naravno sve vrijedi za web crawlers koji podržavaju ove meta tagove, a samo neki ih podržavaju.


Sljedeći tag, robots, specificira kako će i hoće li web pretraživač indeksirat web stranicu. Preporučuje se da se ovaj tag koristi samo ako želimo spriječiti web crawlers da indeksiraju. Sve ostale verzije ovoga taga će crawlers zanemariti i indeksirati sve stranice. Ali neki koriste i te varijante pa evo i primjera:



<head>

<title>O svemu</title>
<meta name="description" content="Naucite jednostavno HTML,
PHP, JavaScript, CSS kroz nase tutoriale.">
<meta name="keywords" content="HTML, PHP, tutorial, CSS, Java Script">
<meta name="robots" content="index,follow">

</head>




Još jedan tag koji će nam puno koristiti govori web pregledniku koji skup znakova da koristi. Tako da web preglednik prikaže "naše" znakove moramo dodati sljedeće:




<head>

<title>O svemu</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<meta name="description" content="Naucite jednostavno HTML, PHP,
JavaScript, CSS kroz nase tutoriale.">
<meta name="keywords" content="HTML, PHP, tutorial, CSS, Java Script">

</head>




Neke stranice koriste još puno različitih meta tagova, ali oni imaju specifičnu namjenu i ne koriste nam kod web pretraživača. I za kraj zapamtimo da je preporučljivo/obavezno staviti sljedeće meta tagove:


1. title
2. description
3. keywords
4. Content-Type

No comments:

Post a Comment