Sunday, January 1, 2012

Kako napraviti email link

Email link se često koristi na web stranicama da se omogući korisnicima da vas jednostavno i brzo mogu kontaktirati. Kod je veoma jednostavan i lako ga je implementirati. Klikom na ovaj link korisniku se otvara predefinirani email klijent za slanje mail-a. Ovim linkom neke stvari predefiniramo da korisnik mora što manje pisati. Najjednostavniji kod je ovaj:



<a href="mailto:netko@negdje.com">Pisite nam</a>


Pišite nam


Vidimo da smo koristili <a> tag kao da radimo običan link. Izmjena je samo u href atributu. Tu definiramo mailto:email_adresa, tj. adresu na koju ide mail. Klikom na ovaj link korisniku će se otvoriti email klijent i u njemu će se automatski upisati adresa koju smo mi definirali. On mora samo napisati subject i poruku. Osim same adrese možemo definirati i druge predefinirane vrijednosti:
Cc = email_adresa@adresa.com – email adresa na koju se šalje kopija poruke
Bcc = email_adresa@adresa.com – email adresa na koju se šalje kopija poruke, ali adresa primatelja ostaje skrivena svim ostalim primateljima
Subject = Naslov poruke – Naslov email poruke koju šaljemo
Body = Pozdrav od nas – predefinirani tekst poruke

Možemo definirati sve podatke da korisnik ima što manje upisa. Pogledajmo kako ćemo napisati link ako koristimo sve predefinirane podatke.



<a href="mailto:netko@negdje.com?cc=email_adresa@adresa.com&
bcc=email_adresa@adresa.com&
subject=Jedan savjet za vas&body=Pozdravljam vas sve!">
Pisite nam
</a>


Pišite nam



Ovdje imamo par stvari za objasniti. Nakon definiranja mailto vrijednosti dolazi znak ?. Nakon toga jednostavno redamo elemente koji su međusobno odvojeni znakom &. Sa ovim linkom smo predefinirali sve vrijednosti email poruke.

U zadnje vrijeme ove linkove slabo možete vidjeti na web stranicama. Razlog su spam roboti. Ovi roboti pregledavaju stranice i traže upravo ove linkove. Kada ih nađu skidaju email adrese i šalju spam poruke na njih. Zbog toga ako već koristite ove linkove kodirajte link. (Jedan od takvih kodera je i E-mail koder, kojeg možete naći na ovim stranicama) Koderi koriste kombinacije znakova i JavaScript funkcije koje roboti, bar za sada, ne mogu otkriti. Osim kodiranja na stranicama možete naći i web forme za kontakt. Te forme je praktički nemoguće otkriti jer imaju dosta dobru slikovnu zaštitu slanja poruka. Još jedna od prednosti web formi je ta što one ne izlažu samu mail adresu na vidno mjesto. Sve ovo smanjuje neželjenu poštu u vašem inbox-u.

No comments:

Post a Comment